Inomhusflyg

När kylan och mörkret kommer till Karlstad tycker vi att det är trevligt att vara inomhus i värmen och flyga mindre elmodeller. Inomhusflyget har långa anor inom modellflyget i form av friflyg (dvs. utan radiostyrning) men det var först i slutet av 90-talet som det började bli gångbart att flyga radiostyrda plan inomhus. Det är i stort sett uteslutande eldrift man använder i inomhusmodeller. Karlstads MFK har bedrivit inomhusflyg sedan 2000 då vi tog våra första staplande steg med balsaplan, tunga elmotorer och accar. Sedan dess har utvecklingen gått i rasande fart och utrustningen blir bara lättare, tåligare och billigare. Där man tidigare använde NiMH-accar och konventionella elmotorer använder man idag Li-teknik (LiPo, LiFe mfl) accar och borstlösa elmotorer. Denna nya utrustning har öppnat en helt ny värld för inomhusflyget.


Var, när och hur flyger vi?

Vi brukar flyga i Våxnäshallen (se "lokaliteter" i menyn till vänster) under perioden oktober-mars på lördagar mellan ca kl 19:00 - 00:00 (eller så sent vi orkar). Datum och tid anslås på förstasidan här på karlstadsmfk.se men håll även utkik på forumet för eventuella nyheter och diskussioner kring inomhusflyget. Förutom att bedriva inomhusflyg på hemmaplan i Våxnäshallen är vi rutinerade besökare av inomhusträffen i Degerfors i början av januari varje år som är Sveriges största träff för inomhusflyg.

Normalt är vi mellan 7-15 piloter så det kan bli riktigt trångt i luften. Det är sällan vi krockar allvarligt men tejp och lim tillhör ändå den nödvändigaste utrustningen. Det flygs med många olika modeller men den modell som brukar rekommenderas för nybörjare är "Slowstick".

Man avancerar snabbt vidare till lite snabbare och mer akrobatiska modeller från Slowstick. På inomhusflyget kan man hitta de mest udda sakerna. Är man riktigt flink i fingrarna så går det att "hovra" ett flygplan som på bilden till vänster, dock krävs en hel del övning.
Förutom denna och andra mera vanliga modeller så finns det även mer ovanliga sådana som den till höger, en autogyro vars "vingar" roterar likt en helikopters.