Segelflyget, en sport för alla åldrar!

Segelflyget är en intressant och dynamisk del av modellflyget där man med all sannolikhet kan säga att man aldrig får två likadana flygningar. Det är en överväldigande känsla att fånga en termikblåsa på 10m höjd och sedan kurva sig upp till 200m med moder natur, sitt plan och sin kunskap som enda hjälpmedel. Vissa dagar får man kämpa mer än andra men det är det som gör det hela så roligt!

Hur börjar jag och hur fungerar det?

En stor fördel med segelflyg är att det är enkelt och billigt att börja med och lämpar sig därför för alla åldrar. Ett enkelt segelflygplan (likt det som visas till höger) kostar ca 700kr om man bygger ihop det själv, därtill kommer kostnad för en enklare 4-kanals radio för ca 1300kr. Från dessa plan upp till "värstingplanen" är steget stort såväl tekniskt som ekonomiskt som i alla andra typer av modellflyg. Ett "värstingplan" kan kosta bortemot 30'000kr komplett och flyga i hastigheter närmare 500km/h, helt utan motor! Givetvis finns ett antal steg i pris och prestanda mellan de enklaste planen och "värstingplanen".

En seglare kan man antingen "skjuta" upp med gummirep, vinscha upp med en vinsch, bogsera upp med ett motorplan eller helt enkelt kasta upp. Det går även att förse seglaren med motor, oftast en elmotor även om förbränningsmotorer förekommer. Planet blir då en motorseglare. Särskilt elmotorsedda segelplan har blivit vanliga pga. den enormt snabba utveckling som skett på elektroniksidan de senaste åren. Utvecklingen har fört med sig lägre vikt, bättre effekt och lägre priser.

Den vanligaste typen av segelflyg är termikflyg där man söker "blåsor" med varm luft som stiger från marken. En annan form av segelflyg är hangflyg där man står på ett hang (en kulle/brant) och flyger på den "kudde" av luft som bildas när vinden träffar hanget. Skillnaden kan ses på dom fina skisserna till höger.

Karlstads MFK har segelflygare i alla möjliga åldrar och kategorier. Från nybörjare som tar sina första steg inom modellflyget, till eldsjälarna bakom segelflyget i klubben som tävlar på såväl nationell som internationell nivå, åker på träffar och meetings samt driver arbetet bakom KMFK Segelcup.